WordPress 6.1 is de derde belangrijke release van dit jaar. De nieuwe versie, die de naam ‘Misha’ kreeg, introduceert als altijd een reeks verbeteringen, fixes en gloednieuwe features. Nieuwsgierig naar wat de update inhoudt? Laten we kijken naar de belangrijkste updates.
Verbeterde blokken en ontwerptools
WordPress heeft zich voor deze versie voornamelijk gericht op het verfijnen van tools en features die in eerdere versies werden uitgerold. De leukste verbeteringen lijsten we hier voor je op.
-
WordPress 6.0 bevat al een aantal templates, zoals een homepagina of categoriepagina, waarmee websitemakers eenvoudig nieuwe pagina’s kunnen toevoegen. In de nieuwe release werden die bestaande templates verder op punt gezet én voegde WordPress enkele nieuwe toe. Helemaal handig: je kan de gegeven sjablonen bewerken en nadien bewaren om ze later nog te gebruiken.
-
Je kan menu’s bewerken door het betreffende blok te openen in de editor. Dat wil zeggen dat je niet meer hoeft te zoeken naar het navigatiemenu dat je wil wijzigen.
-
Het display om berichten te plannen en publiceren werd opnieuw georganiseerd om ze makkelijker te beheren.
-
De optie om bepaalde blokken te vergrendelen op een pagina werd uitgebreid. Je hebt nu ook de optie om alle blokken in een bepaald blok mee te vergrendelen met één muisklik.
-
WordPress 6.1 introduceert ook een verbeterd commentaarblok. Webbeheerders krijgen meer bewerkingsmogelijkheden, zoals het aanpassen van de achtergrondkleur, de lettergrootte en randen.
-
Het blok om inhoudsopgaven te genereren detecteert automatisch alle (tussen)titels op een bepaalde pagina. Je krijgt meteen een overzicht van alle titels met de juiste link eronder.
-
Dankzij een handige regelaar kan je snel de horizontale en verticale ruimte tussen afbeeldingen in een galerij instellen.
-
Contentmakers zien, naast het aantal tekens, woorden en paragrafen nu ook de geschatte leestijd voor een pagina of blogpost.
Bewaar instellingen van Site Editor
Naast betere templates en extra ontwerpmogelijkheden, heeft WordPress er ook voor gezorgd dat de instellingen in de Site Editor per gebruiker bewaard worden. Dat wil zeggen dat je in elke browser en op elk apparaat met dezelfde instellingen verder kan werken aan je website.
Nieuw standaardthema: Twenty Twenty-Three
Een opmerkelijk nieuwtje in WordPress 6.1 is Twenty Twenty-Three, een gloednieuw standaardthema dat werkt met blokken. De opvolger van Twenty Twenty-Two is beschikbaar in tien verschillende varianten die je kan toepassen op je website met één muisklik. WordPress heeft ervoor gezorgd dat het thema voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen, zodat iedereen een goede ervaring heeft op een website.
Typografie wordt responsief
Nog nieuw in WordPress 6.1 is fluid typography. Dat betekent dat de grootte van een tekst automatisch wordt aangepast aan het scherm waarop iemand die tekst ziet.
De ondersteuning voor fluïde typografie betekent een pak tijdbesparing voor websitemakers. Voorheen moest de aanpassing van tekstgrootte voor elk apparaat apart ingesteld worden. Schakel je nu fluïde typografie in, dan wordt de grootte automatisch berekend op basis het beeldscherm.
Conversie naar WebP-afbeeldingen
WebP is een relatief recent bestandsformaat dat kleiner is dan het klassieke JPEG of PNG, zonder daarvoor aan kwaliteit in te boeten. WordPress ondersteunt het WebP-formaat al sinds versie 5.8, maar gebruikers konden alleen WebP-afbeeldingen uploaden. Voor de conversie van JPEG naar WebP moest je een externe plug-in of apart programma gebruiken.
WordPress 6.1 converteert nu automatisch afbeeldingen naar een WebP-formaat. Op plaatsen waar WebP niet ondersteund wordt, zorgt WordPress ervoor dat er een JPEG-afbeelding wordt getoond.
WordPress 6.1 samengevat
De nieuwe release van WordPress lijkt minder verreikend dan eerdere updates. Het team achter het CMS heeft zich voor versie 6.1 toegelegd op het aanscherpen van functies die al in eerdere releases uitgerold werden.
Toch zal wie met een van de standaard blokthema’s werkt gauw merken dat de ontwerptools vlotter werken én meer mogelijkheden bieden. WordPress introduceert gaandeweg meer en meer features die webbeheerders alle controle geven over het visuele aspect van hun website.
Dat betekent niet dat de update niet nuttig is voor wie (nog) niet met blokken werkt. WordPress sleutelt naarstig verder aan de toegankelijkheid van websites. Bovendien bevatten nieuwe releases altijd bug fixes, prestatieverbeteringen en beveiligingsoplossingen.
Bron afbeeldingen: WordPress.